Gaskoeling

Bij gaskoeling door verdamping (quenchen) wordt watermist in het hete gas gespoten. Er wordt energie gebruikt bij het omzetten van vloeistof naar gas. In veel gevallen is dit de rookgas uit een verbrandingsproces. Het water verdampt daardoor en koelt het systeem snel af. Wanneer een volume water wordt versproeid -opgedeeld in kleine druppeltjes- dan wordt er meer oppervlakte gecreëerd, waardoor de verdampingssnelheid kan toenemen.

background
 • Verdampen van hete gassen

  BETE sproeiers worden wereldwijd toegepast om processen in chemische verwerking, petrochemische- en cementfabrieken etc. te verbeteren. BETE’s systemen voor luchtkwaliteit en verontreigingsbeheersing bieden technische oplossingen door sproeiers en lansen te combieren, die zijn ontworpen om uw proces te verbeteren. In veel processen wordt een gastemperatuur dusdanig hoog dat deze de installatie gemakkelijk kan beschadigen. De snelste en meest effectieve manier om een ​​heet gas af te koelen is door het verdampen van een geïnjecteerde vloeistof. Het veranderen van de fase (van de geïnjecteerde) vloeistof naar gas verbruikt enorme hoeveelheden energie in vergelijking met normale koeling.

 • Hoe werkt gaskoeling?

  Een voorbeeld. het verwarmen van water van 0°C tot 100°C vereist ongeveer 418 kJ/kg. Het omzetten van hetzelfde water bij 100°C tot stoom bij 100°C vereist ongeveer 2320 kJ/kg (dat is meer dan 5 keer zoveel energie). De energie die gebruikt wordt om het gas te verdampen komt uit het hete gas, waardoor de temperatuur daalt.

  Bij gaskoeling (quenchen) wordt watermist in het hete gas gespoten. In veel gevallen is dit rookgas uit een verbrandingsproces. Er wordt energie verbruikt om het water van vloeistof naar gas te veranderen (verdampen) waardoor het systeem snel afkoelt. Wanneer water wordt verspreid in kleinere druppels wordt er meer oppervlakte gecreëerd, waardoor de verdampingssnelheid kan toenemen.

  gaskoeling

  Het verdampingspercentage is vaak kritisch, aangezien het gas de eindtemperatuur vóór een vast punt stroomafwaarts moet bereiken. De verdampingssnelheid is afhankelijk van de druppelgrootte, het temperatuurverschil, de verblijftijd en de bedrijfsdruk.

 • Consultancy & maatwerk

  Wij adviseren u graag over de verschillende toepassingen voor gaskoeling. Maak gebruik van de expertise van onze specialisten die graag met u mee denken. Zo bieden wij u graag een maatwerk oplossing aan. Neem contact met ons op voor advies.

Contact

Neem gerust contact op met onze specialisten en omschrijf uw toepassing en doelstellingen. Ons team helpt u graag bij het kiezen van de juiste oplossing voor uw probleem. Maak gebruik van onze expertise en optimaliseer ook uw industriële proces.

info@spraybest.nl

+31 (0)20 497 67 80

Zwanenburgerdijk 335
NL-1161 NN, Zwanenburg