Sproeidrogen

Sproeidrogen wordt in veel industrieën gebruikt om -vanwege laag gewicht en lange houdbaarheid- levensmiddelen, chemicaliën en andere producten snel en goedkoop om te zetten in gedroogde poeders. BETE sproeiers maken het produceren van een constante deeltjesgrootte en zelfs vochtgehalte eenvoudig. Sproeidrogen kan op verschillende productiesnelheden, van enkele kilo’s tot meer dan 100 ton per uur.

background
 • Verwerking van melk, kaas of andere voedingsmiddelen en chemische producten

  Het basisproces is om eerst het voedingsmateriaal in vloeibare vorm te concentreren en het vervolgens onder hoge druk te verstuiven waardoor kleine druppeltjes ontstaan, bestaande uit vloeistof en deeltjes. Vervolgens laat een heet gas de vloeistof verdampen zodat alleen de droge deeltjes achterblijven.

  De functie van een sproeier in het sproeidroogsysteem is om flow en de deeltjes gelijkmatig in de droogkamer te verdelen. Het versproeide medium kan een oplossing, slurrie, pasta, gel of een suspensie zijn, zolang het maar een vaste en een vloeibare component heeft die kan verdampen. Sproeidroog sproeiers produceren vaak druppeltjes tussen 30-120 micron. Dit maximaliseert het oppervlak van het volume, waardoor het veel sneller kan drogen dan met andere droogmethoden. In veel sproeidroog torens is de verdamping binnen enkele seconden voor 95% voltooid.

 • sproeidrogen

 • Veel voorkomende toepassingen van sproeidrogen in verschillende industrieën

  • Melk industrie: (koffie)melkpoeder, kaas, wei en babymelk
  • Voedingsindustrie bestanddelen: instant coffee, eetbare proteïnen, oplossoep, bakproducten, gist en andere extracten
  • Chemische industrie: polycarbonaat and polyvinyl producten en vele andere organische en anorganische chemicaliën. Keramiek, zepen en detergenten, landbouwproducten, kleurstoffen, minerale en ertsproducten en cellulose.
 • Verschillende drukken en temperaturen

  Elke vloeistof die kan worden verpompt, kan ook worden gesproeidroogd, inclusief grondstoffen die schurend, bijtend, ontvlambaar, explosief of giftig zijn. Aangezien de toepassingen zo variabel zijn is een breed scala aan sproeidroog sproeiers beschikbaar. 

  Voor veel industrieën zal een sproeier bij 200 – 275 bar en 80 – 200°C het best volstaan. Voor andere industrieën dan in voeding zijn soms hogere drukken of temperaturen vereist, oplopend tot wel 700 bar of tot ruim 300°C. Unieke sproeidrogen toepassingen kunnen voor de sproeiers aangepaste geometrieën of materialen vereisen. Samenwerking tussen BETE en uw bedrijf behoort tot de mogelijkheden om de juiste sproeiers voor de vereiste stroomsnelheid, sproeihoek en materiaal te leveren voor het bereik van de temperaturen en drukken waar u van afhankelijk bent. Er is een grote verscheidenheid aan dragers, schijven en sproei-openingen beschikbaar die voldoen aan uw specifieke vereisten en die bijvoorbeeld baardproblemen verminderen of zelfs elimineren.

 • Consultancy & maatwerk

  Wij adviseren u graag over de verschillende mogelijkheden van sproeidrogen. Maak gebruik van de expertise van onze specialisten die graag met u mee denken. Zo bieden wij u graag een maatwerk oplossing aan. Neem contact met ons op voor advies.

Contact

Neem gerust contact op met onze specialisten en omschrijf uw toepassing en doelstellingen. Ons team helpt u graag bij het kiezen van de juiste oplossing voor uw probleem. Maak gebruik van onze expertise en optimaliseer ook uw industriële proces.

info@spraybest.nl

+31 (0)20 497 67 80

Zwanenburgerdijk 335
NL-1161 NN, Zwanenburg