Stofbestrijding

De beweging bij het transporteren van steenslag, steenkool of zand creëert vaak stofwolken. Ook bij breek- en sloopwerkzaamheden kan veel stof vrijkomen. De stofwolken kunnen worden onderdrukt door deze met water -als fijne mist- te besproeien voor een optimale stofbestrijding. Het toevoegen van fijn verneveld water aan het mineraal op overlooppunten en hoppers kan het ontstaan en verspreiden van overtollig stof voorkomen.

background
 • Stofbestrijding met waterverneveling

  De stofwolk kan ook worden verminderd of zelfs helemaal worden voorkomen door het stof met een kleine hoeveelheid versproeid water te hechten aan het mineraal dat wordt verwerkt. Voor effectieve stofbestrijding is het van cruciaal belang om de juiste druppelgrootte te weten. In de meeste toepassingen moeten druppeltjes 1 tot 10 keer zo groot zijn als die van het stof. Als de druppeltjes te klein zijn kunnen ze de stofdeeltjes niet omhullen. Omgekeerd vormen druppels die te groot zijn een lucht barrière om zich heen, waardoor direct contact met het stof en de druppel niet tot stand komt.

  stofbestrijding

 • Stofbestrijding op transportbanden

  Stofbestrijding op transportbanden wordt vaak toegepast in de mijnbouw en steengroevenindustrie of overal waar een stofgevoelig materiaal wordt verplaatst, zoals bijvoorbeeld overslag van steenkool, hoewel de toevoeging van water dan beperkt is. De beweging van het transporteren van steenslag, steenkool of zand roert zich op en creëert een stofwolk, die kan worden onderdrukt door water als een fijne nevel of mist te sproeien. Het toevoegen van fijn gespoten water aan de mineralen of aggregaten op transportbanden of op overslagpunten en hoppers kan stofvorming voorkomen of gecreëerde stofwolken onderdrukken en voorkomen dat ze zich verspreiden. Het opgespoten water kan de vorming van een stofwolk voorkomen door het stof aan het mineraal dat wordt verwerkt te hechten of te agglomereren met de stofdeeltjes uit de lucht. Effectieve stofbeheersing op transportbanden en overslagpunten kan ook een cruciale rol spelen bij het voorkomen van stofexplosies en een belangrijk veiligheidssysteem zijn in verwerkingsfabrieken en energieopwekkingsfaciliteiten.

  Om preventieve stofbestrijding effectief te laten zijn, zijn dekking en distributie essentieel. Door ervoor te zorgen dat het materiaal dat wordt overgebracht volledig wordt bedekt, wordt al het materiaal goed bevochtigd en wordt stofvorming voorkomen. Overspuiten kan echter middelen verspillen en zich op andere delen van de overdracht apparatuur ophopen. In veel toepassingen worden oppervlakte-actieve stoffen of schuimende chemicaliën toegevoegd om het gespoten water te helpen het materiaal dat op een transportband wordt overgebracht, effectief te bedekken en te doordringen.

 • Stofbestrijding met behulp van EmiControls

  Stofbestrijding met waterverneveling is een succesvolle manier om ongewenste stofemissies te beperken. Dit is vooral handig in industrieën waar het nodig is om aan bepaalde limieten te voldoen. Tegelijkertijd verbetert het ook de arbeidsomstandigheden van werknemers en ondersteunt het de levensduur van machines.

 • Consultancy & maatwerk

  Wij adviseren u graag over de verschillende toepassingen voor industriële sproeiers. Maak gebruik van de expertise van onze specialisten die graag met u mee denken. Zo bieden wij u graag een maatwerk oplossing aan. Neem contact met ons op voor advies.

Contact

Neem gerust contact op met onze specialisten en omschrijf uw toepassing en doelstellingen. Ons team helpt u graag bij het kiezen van de juiste oplossing voor uw probleem. Maak gebruik van onze expertise en optimaliseer ook uw industriële proces.

info@spraybest.nl

+31 (0)20 497 67 80

Zwanenburgerdijk 335
NL-1161 NN, Zwanenburg